Doodstrafconferentie met Susan Kigula

Event details

  • woensdag | 10 oktober 2018
  • 19:30 - 22:00
  • LET OP: GEWIJZIGDE LOCATIE: Academiegebouw, Domplein 29, 3512 Utrecht

Don’t Kill in Our Names – conferentie tegen de doodstraf

Ter gelegenheid van de Werelddag tegen de Doodstraf is Susan Kigula te gast bij Sant’Egidio om te getuigen van haar ervaringen. Kigula, die in Uganda ter dood werd veroordeeld voor de moord op haar man, spreekt op de conferentie Don’t Kill in Our Names die Sant’Egidio organiseert in het Academiegebouw in Utrecht. Ook haar dochter Leticia (21), die één jaar oud was ten tijde van de terdoodveroordeling, zal haar verhaal doen. Volg hier het evenement op Facebook.

Susan Kigula
Susan Kigula werd in haar geboorteland Uganda verdacht van de moord op haar man. Hoewel ze volhield dat ze onschuldig was en geen geld had voor een advocaat, werd ze ter dood veroordeeld. In de vrouwenvleugel van de gevangenis startte Kigula samen met enkele andere gedetineerden een middelbare school. Met steun van het African Prisons Project werd ze in 2011 de eerste die via een schriftelijke cursus Rechten studeerde aan de University of London.

Nog voor zij haar titel behaalde, organiseerde zij een petitie om de doodstraf in Uganda af te schaffen. De zaak ‘Susan Kigula en 417 anderen tegen de procureur-generaal’ is een mijlpaal. De Hoge Raad schafte de doodstraf niet af, maar besloot wel dat moord niet langer automatisch met de doodstraf wordt bestraft. Ook mag een veroordeelde niet langer onbeperkt op de dodengang verblijven: na drie jaar wordt de doodstraf omgezet in levenslange opsluiting.

Susan Kigula kreeg een nieuw proces waarbij ze haar onschuld staande hield. Haar vonnis werd veranderd in 20 jaar gevangenisstraf. In 2016 werd ze vrijgelaten.

Sant’Egidio en de strijd tegen de doodstraf
Meer dan 1.500 leden van de Gemeenschap van Sant’Egidio schrijven met terdoodveroordeelden wereldwijd. In 2002 was Sant’Egidio een van de initiatiefnemers bij de oprichting van de World Coalition against the Death Penalty, die bestaat uit 150 organisaties uit de hele wereld die zich inzetten tegen de doodstraf. Sinds 2004 organiseert Sant’Egidio jaarlijks conferenties met ministers van justitie, leden van hooggerechtshoven en juristen in Rome, uit landen die de doodstraf hebben afgeschaft, maar ook uit landen die deze nog steeds toepassen. Het doel van deze conferenties is het ontwikkelen van nieuwe strategieën.

Sinds 2002 organiseert Sant’Egidio jaarlijks het evenement Cities for Life. Steden en gemeenten verlichten een monument als teken dat ze de strijd tegen de doodstraf steunen. Dat gebeurt altijd op 30 november, de dag waarop in 1786 in het Groothertogdom Toscane de doodstraf werd afgeschaft, de eerste plek in Europa waar dat gebeurde. In 2016 namen meer dan 2.000 steden op vijf continenten deel aan deze campagne.

In Nederland organiseert Sant’Egidio jaarlijks de conferentie Don’t Kill in Our Names, waar een internationale gast spreekt vanuit zijn eigen ervaring met de doodstraf.

Don’t Kill in Our Names – conferentie met Susan Kigula
Woensdag 10 oktober 2018, 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Let op: gewijzigde locatie!
Academiegebouw, Domplein 29, 3512 Utrecht
Aanmelden via utrecht@santegidio.nl
Voertaal: Engels

[mappress mapid=”8″]