Getuigenis tegen de doodstraf door Rais Bhuiyan, overlevende van een moordaanslag

Event details

  • vrijdag | 2 december 2016
  • 17:45 - 19:45
  • Huis van Sant'Egidio, Waterlooplein 205, 1011 PG Amsterdam
Lezing door dhr. Rais Bhuiyan tegen de doodstraf in de VS en wereldwijd.

Mark Stroman verloor zijn zus in de aanval op de Twin Towers in New York. Haar lichaam werd nooit teruggevonden. Stroman had al verschillende malen in de gevangenis gezeten voor overvallen en racistisch geweld en maakte deel uit van de Aryan Brotherhood. Hij besloot op eigen houtje wraak te nemen en zocht naar mensen die uit het Midden Oosten afkomstig waren of moslim waren.  Hij begon in Dallas waar hij een Pakistaan ombracht. In oktober vermoordde hij vervolgens een Indiër bij een benzinepomp in Mesquite. Een andere migrant, Rais Bhuiyan, schoot hij in het gezicht en liet hij zwaargewond achter. Bhuiyan, die in zijn geboorteland Bangladesh piloot bij de luchtmacht was en naar de VS kwam om er informatica te studeren overleefde ternauwernood. Hij bleef blind aan één oog.

Bhuiyan, een gelovig moslim, slaagde er niet enkel in rais-out-side-of-colosseum-giving-a-talk-on-death-penaltyom zijn aanvaller te vergeven, maar stelde alles in het werk om te voorkomen dat Stroman geëxecuteerd zou worden. Op 21 juli 2011 werd Stroman  helaas ter dood gebracht, maar Bhuiyan zet zijn geweldloze strijd voort om te tonen dat het mogelijk is om in vrede en vriendschap samen te leven, ook als mensen een verschillende overtuiging hebben.

Tegenwoordig zet hij zich dan ook in voor de verdediging van de mensenrechten en voor de campagne voor de afschaffing van de doodstraf in de Verenigde Staten en in de wereld. Hij heeft daarvoor een eigen stichting opgericht: “World without hate” en werkt samen met verschillende organisaties zoals de Gemeenschap van Sant’Egidio en Amnesty International.