Aardbeving in Syrië, Sant’Egidio: maak humanitaire hulp mogelijk

8 februari 2023

De rampzalige aardbeving heeft een hele regio op de grens tussen Turkije en Syrië verwoest, en eist duizenden slachtoffers, waarvan het aantal blijft toenemen.

De tragische gebeurtenis vond plaats in een gebied waar al meer dan elf jaar een bloedige oorlog woedt. De Gemeenschap van Sant’Egidio is vooral bezorgd over de regio’s Aleppo en Idlib in Syrië, die door het conflict zijn verwoest en waar weinig internationale hulp terechtkomt vanwege de internationale sancties die het land treffen.

Wij geloven dat de tijd gekomen is om de sancties op te schorten zodat de hulp de door oorlog en aardbeving uitgeputte bevolking zo snel mogelijk kan bereiken. De Gemeenschap van Sant’Egidio doet een beroep op de internationale gemeenschap om dringende humanitaire toegang tot Syrië mogelijk te maken – door de lucht en over land – zodat het grootste aantal getroffenen en degenen die deze koude winter alles hebben verloren, kunnen worden gered.

De Gemeenschap staat in contact met kerken in het getroffen gebied, en onderhoudt contact met familieleden daar van Syrische vluchtelingen die via de humanitaire corridors naar Europa kwamen. In samenwerking met christelijke gemeenschappen in Syrië bereidt Sant’Egidio vanuit Rome het zenden van humanitaire noodhulp voor. U kunt onze inspanningen steunen door een donatie over te maken op IBAN IT37C 0501 8032 0000 0000 223 558 ten name van Comunità di S.Egidio-ACAP Onlus met als omschrijving “Emergenza Turchia”.

Lees hier ons perscommuniqué over het opschorten van de internationale sancties. [Italiaans]