Bisschop vertrouwt Mozes en Aäronkerk toe aan Sant’Egidio

11 juli 2014

Bisschop Jozef Punt vertrouwt de Mozes en Aäronkerk en het Mozeshuis, dat recentelijk aan het bisdom Haarlem-Amsterdam is overgedragen, toe aan de Gemeenschap van Sant’Egidio. Deze Gemeenschap krijgt daarmee in het hart van de stad een vaste basis voor haar gebed en inzet voor de armen, met name voor daklozen, kinderen en ouderen.

Op zondag 28 september 2014 wijdt bisschop Punt om 15 uur de kerk aan het Waterlooplein na tientallen jaren opnieuw in als kerk.

Deze plek in de stad en de traditie van het Mozeshuis bieden Sant’Egidio tevens de kans om haar jarenlange inzet voor interreligieuze dialoog en vrede in Amsterdam verder uit te bouwen.

Zoals vermeld in Dagblad Trouw op vrijdag 11 juli 2014 komt Sant’Egidio vanaf september geregeld samen in deze kerk voor haar avondgebed en liturgie.

Het Mozeshuis was tot begin 2014 centrum voor volwasseneneducatie en samenlevingsopbouw, en gebruikte de Mozes en Aäron (sinds 1980 niet langer regulier als kerk in gebruik) als multifunctioneel centrum.

De Gemeenschap van Sant’Egidio
Sant’Egidio telt ruim 60.000 leden in meer dan zeventig landen. Sinds haar ontstaan in 1968 in Rome op initiatief van Andrea Riccardi komen de leden ‘s avonds samen voor gemeenschappelijk gebed, en zetten zij zich van daaruit in voor de armen, van zigeunerkinderen tot aidsslachtoffers, van gevangenen tot eenzame ouderen. Sant’Egidio kreeg internationale bekendheid door haar vredeswerk in vele landen, onder andere in Mozambique, en haar succesvolle strijd tegen aids.

In Amsterdam bestaat Sant’Egidio sinds 2000, en inmiddels ook in andere steden als Apeldoorn, Nijmegen en Utrecht. Van 7-9 september organiseert Sant’Egidio in Antwerpen een driedaagse interreligieuze topontmoeting onder de titel ‘Peace is the future. Godsdiensten en culturen in dialoog. 100 Jaar na WO I’.