‘Ter dood veroordeeld…’ –  de ervaringen van Wilbert Rideau op death row

Wilbert Rideau kwam in 2005 vrij nadat hij 44 jaar in de gevangenis, waarvan een deel op death row, had gezeten in de Amerikaanse staat Louisiana. Een doorslaggevend feit in zijn oorspronkelijke veroordeling was zijn huidskleur. Hij vertelt over zijn ervaring in de dodencel en na zijn vrijlating, op vrijdag 27 november 2015 om 18.00 uur in het Huis van Sant’Egidio aan het Waterlooplein 205 in Amsterdam.

Het programma van deze conferentie is als volgt:

17.45 uur             Inloop

18.00 uur             Getuigenis van zijn ervaringen (Engels gesproken)

18.45 uur             Gelegenheid tot het stellen van vragen

19.30 uur             Receptie en meet&greet

Wilbert Rideau werd op 13 februari 1942 geboren in Louisiana. In 1961 pleegde hij als 19-jarige een bankoverval om uit de armoede te geraken en schoot in paniek per ongeluk één van de bankbediendes dood. Hij werd daarvoor ter dood veroordeeld en verbleef 44 jaar in Angola (Louisiana State Prison).  Daar begon hij te werken als journalist voor de gevangeniskrant, The Angolite, waarvoor hij vele bekroningen en onderscheidingen ontving. Een artikel in ‘Life’ noemde Rideau “de meest gerehabiliteerde gevangene in Amerika.” In 2005 werd hij na een nieuw proces vrijgelaten, nadat hij veroordeeld werd tot een lagere straf vanwege doodslag in plaats van moord.

Sant’Egidio is een internationale beweging die zich onder andere inzet voor afschaffing van de doodstraf. Rond 30 november wordt op vele plaatsen in de wereld aandacht gevraagd voor dit onderwerp met de campagne ‘Cities for Life’. In 2014 werd aan Sant’Egidio in Amsterdam de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein toevertrouwd.