Duizend Europese jongeren op vredestocht naar Auschwitz

18 juli 2019

Van 19 tot 21 juli, internationale jongerenontmoeting voor de Vrede in Krakau
Zaterdag 20 juli pelgrimstocht naar Auschwitz-Birkenau

Duizend jongeren uit zestien Europese landen, onder wie een groep Nederlandse jongeren, nemen deel aan de ontmoeting ‘A Global Friendship to Live Together in Peace’ in Polen.

Antisemitische en racistische vooroordelen dringen hoe langer hoe meer door in onze tijd. Er is een tegenverhaal nodig. Jongeren van Sant’Egidio die de beweging Youth for Peace vormen, zetten zich daarvoor in. Niet alleen in woorden, vooral in daden. Ze zetten zich in voor kinderen in moeilijkheden, daklozen, eenzame ouderen en vluchtelingen.

In Polen komen ze samen voor een internationale bijeenkomst. Omdat Europa ook van onderaf wordt opgebouwd. Ze sturen een boodschap van eenheid en vrede de wereld in.

Jongeren, studenten en scholieren, herdenken de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, de Shoah en de Porrajmos (de uitroeiing van Roma en Sinti). Het verenigde Europa is gebouwd op de herinnering aan Auschwitz. Die ongeëvenaarde tragedie blijft beslissend voor de opbouw van een democratisch, vredevol en inclusief Europa.

Op het programma staat onder meer een getuigenis van Lidia Maksymowicz, overlevende van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau en slachtoffer van medische experimenten door de nazi’s. Op zaterdag 20 juli houden de jongeren een stille tocht in vernietigingskamp Birkenau. Ze leggen er kransen bij het monument voor de slachtoffers, als teken van hun inzet tegen elke vorm van geweld en racisme.