‘Durf vrede aan’ – internationale ontmoeting voor de vrede in Berlijn

29 juni 2023

Van 10 tot 12 september 2023 vindt in Berlijn de internationale bijeenkomst “Durf vrede aan. Religies en culturen in dialoog” plaats.

Het is de zevenendertigste bijeenkomst die de Gemeenschap van Sant’Egidio organiseert sinds de historische bijeenkomst in Assisi in 1986, toen paus Johannes Paulus II de wereldreligies uitnodigde om samen te bidden voor de vrede.

Aan de bijeenkomst in Berlijn zullen de Duitse president Frank-Walter Steinmeier en Bondskanselier Olaf Scholz deelnemen. Ook de leiders van de grote religies zullen erbij zijn, zoals grootimam van Al Azhar Al Tayyeb en opperrabbijn van Israël Meir Lau. En tal van mensen uit het politieke en maatschappelijke veld van over de hele wereld zullen 3 dagen in dialoog gaan over cruciale onderwerpen.

Enkele duizenden deelnemers zullen de meer dan twintig forums volgen en aanwezig zijn bij de afsluitende vredesbijeenkomst voor de Brandenburger Tor, een plek die zeer symbolisch is voor de moed van vrede.

Hier zijn enkele van de onderwerpen die tijdens de forums aan bod zullen komen:

  • No wall is forever, over de noodzaak om de barrières die mensen, naties en culturen verdelen af te breken.
  • Humanitaire noodsituaties van onze tijd, over de grote uitdagingen waar onze mondiale samenleving voor staat en hoe we onze krachten kunnen bundelen om deze aan te pakken.
  • Democratieën in evenwicht, een blik op de wereldwijde politieke dynamiek, huidige uitdagingen en toekomstperspectieven voor democratieën.
  • Kinderrechten, een diepgaande reflectie over hoe een volwassen samenleving de jeugd kan en moet beschermen.
  • Religies in Azië en de zoektocht naar vrede, met de verschillende religieuze tradities van het Aziatische continent en hun rol in het bouwen aan een vreedzame toekomst.

Andere onderwerpen zoals de integratie van migranten, nucleaire ontwapening, interreligieuze dialoog, de uitdagingen van kunstmatige intelligentie en de milieucrisis zullen ook veel aandacht krijgen.

Het evenement zal online worden uitgezonden, zodat zelfs degenen die niet in Berlijn kunnen zijn, ook kunnen deelnemen. Om alle updates te ontvangen, is het handig om je te registreren (zowel voor degenen die het online willen volgen als voor degenen die persoonlijk zullen deelnemen) via deze LINK.

Galerij