Eensgezind pleidooi van religieuze en politieke leiders bij Vredeswandeling in Apeldoorn

2 januari 2019

Op de eerste dag van het jaar kwamen in Apeldoorn zo’n 250 mensen van goede wil samen om met de Gemeenschap van Sant’Egidio te wandelen voor vrede.

Met fakkels en borden met de namen van landen die geteisterd worden door oorlog trokken de deelnemers door het centrum van Apeldoorn. Ze hielden halt bij het monument voor de gesneuvelden in kamp Rees, de synagoge, de moskee en de kerk. Het zanggezelschap ‘de Stemcaravaan’ ging voor in het zingen van vredesliederen bij elke halteplaats.

In zijn toespraak benadrukte rabbijn Jacobs dat de etymologie van Jeruzalem, enerzijds volledige toewijding aan God en anderzijds huis van vrede, het gemeenschappelijke einddoel van alle culturen en religies is. De voorzitter van de moskee Ayhan Tonca citeerde teksten uit de Koran die oproepen tot vrede. In zijn slottoespraak keek oud-minister Jan Terlouw terug op zijn eigen jeugdjaren die door de Tweede Wereldoorlog getekend zijn. Hij blikte terug op de crisis- en de hoopvolle momenten van de 20ste eeuw en hield een vurig pleidooi om de wapenhandel aan banden te leggen: “Het is zo zinloos om wapens te leveren aan volkeren die die zelf niet kunnen maken, en dan, als ze die gebruikt hebben, Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis te subsidiëren om de slachtoffers weer op te lappen”.

Diaken Ronald Dashorst las aan het slot het jaarlijkse appel voor, dat dit jaar in het teken stond van de boodschap van de paus, waarin hij oproept om aan een politiek van vrede te bouwen. De volledige tekst van het appel vindt u hier.

Sant’Egidio wenst alle bezoekers van de site een mooi en vredevol 2019!

foto’s Luud en Sant’Egidio