Honderden jongeren uit heel Europa in Amsterdam: “No more war!”

28 augustus 2022

“No more war!” Dat riepen meer dan 700 jongeren uit heel Europa die afgelopen zaterdag op de Kop van Java in Amsterdam samenkwamen op de tweede dag van Global Friendship, Global Peace, de internationale vredesconferentie van Youth for Peace van de Gemeenschap van Sant’Egidio.

In de ochtend hadden de deelnemers, afkomstig uit 15 Europese landen waaronder Oekraïne, het Anne Frankhuis en het Auschwitz Namenmonument bezocht om de tragedie van de Shoah en de Tweede Wereldoorlog te herdenken en zich opnieuw te verzetten tegen alle vormen van antisemitisme, racisme en geweld.

Tijdens de demonstratie klonk ook de oproep van Katia Sorokopud, een 25-jarige verpleegster uit Kiev: “Blijf werken voor de vrede. Zelfs het grootste kwaad, oorlog, kan overwonnen worden met een grotere liefde. Tijdens de bombardementen heb ik mijn patiënten bijgestaan en samen met de Gemeenschap van Sant’Egidio de armen blijven helpen, want oorlog treft altijd de zwaksten.” Een andere spreker was de jonge schrijver Teun Toebes, die een pleidooi hield voor menselijkheid en een mooi en zinvol samenleven met ouderen, ook de velen met dementie, wiens stem niet gehoord wordt. De jongeren, die in verschillende landen hun hulp bieden aan hen die de oorlog ontvlucht zijn, antwoordden haar met een appel voor vrede: “Vriendschap met kinderen in vluchtelingenkampen en in onze steden leert ons dat we kunnen dromen van een wereld van vrede. Dat kunnen we doen, omdat we het willen doen. Vrede is mogelijk en wij willen die opbouwen.”

De jongeren spreken over thema’s als migratie, armoede en ecologie om uitdrukking te geven aan de hoop op vrede van de jonge generaties, om een cultuur van solidariteit en integratie te verspreiden. De bijeenkomst wordt op zondag afgesloten met een plenaire bijeenkomst met de voorzitter van Sant’Egidio Marco Impagliazzo.

 

Appel: Global Friendship Means Global Future

Here, today, we are all gathered to ask for a peaceful world. We come from all the countries of Europe, countries at peace and countries at war. We are the generation of peace and we care for peace. Caring for peace is caring for others.

Through daily friendship with the poor, we discovered that war, egoism and hatred start from our hearts and souls. Caring for peace is caring for others.

We care for others: starting from the environment that surrounds us, we care for the elderly who are lonely, for the poor who live in the streets, for the children who have no schooling, for the migrants who flee from war and all those who are in need. In this way we do what Jesus taught us with His life.

We chose a name: Global friendship, a name we cherish. Here, today, we show what global friendship looks like. Global friendship means global future. Global future is the peaceful world we commit ourselves to.

Global future comes with global friendship. There is no plan B just as there is no planet B.

Galerij