Humanitaire corridors bij Wake voor Vluchtelingen

22 juni 2023

Schrijfster Rosita Steenbeek en de Gemeenschap van Sant’Egidio spraken bij de Wake voor Vluchtelingen in Den Haag, die werd gehouden in het kader van Wereldvluchtelingendag, over hun ervaringen met de humanitaire corridors. Met deze corridors konden al meer dan zesduizend kwetsbare vluchtelingen veilig en legaal naar verschillende Europese landen worden overgebracht.

Met de recente schipbreuk voor de kust van Griekenland voor ogen, waarbij zo’n 500 opvarenden vermist raakten, dringt de noodzaak zich opnieuw op om een antwoord te bieden aan het kerkhof dat de Middellandse Zee in de woorden van paus Franciscus is geworden. Terwijl Europa zich bezig houdt met het beheersen van migratiestromen, lijken de levens van duizenden mensen die omkomen aan onze grenzen nauwelijks nog te tellen.

De humanitaire corridors, een initiatief van Sant’Egidio en andere kerkelijke organisaties, zijn een concrete manier om doden op zee en uitbuiting door mensensmokkelaars te voorkomen. Ze vormen een model voor legale toegang tot ons continent dat inmiddels is toegepast in Italië, Frankijk, België en Andorra. Het laat zien dat het mogelijk is om met draagvlak vanuit het maatschappelijk middenveld mensen veilig en legaal over te brengen, op te vangen en te helpen integreren.

Gedurende de Wake voor Vluchtelingen, die jaarlijks wordt georganiseerd door Stek Den Haag, stonden de ervaringen van vluchtelingen centraal, en het antwoord daarop in de kerk en samenleving van vandaag. In een panelgesprek met onder meer ChristenUnie kamerlid Don Ceder dat in de middag werd gehouden, kwamen de dilemma’s naar voren die gevoeld worden tussen de fundamentele christelijke openheid naar de vreemdeling, de politieke realiteit en hoe er in het publieke debat gesproken wordt over vluchtelingen. Ervaringen van vluchtelingen in Nederland en bij hun tocht naar een veilig Europa wisselden elkaar af met momenten van reflectie en gebed.

Lees meer over de humanitaire corridors op onze internationale website. Of bekijk de video:

Galerij