“Iedereen kan bijdragen aan vrede”

2 januari 2023

Op 1 januari organiseerde de Gemeenschap van Sant’Egidio opnieuw een vredeswandeling in Apeldoorn. Met fakkels en borden met namen van landen in oorlog en met het woord vrede in vele talen, liepen meer dan 150 mensen door de stad. De wandeling voerde langs het oorlogsmonument van kamp Rees, de synagoge en de moskee, en eindigde bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Bij de synagoge sprak opperrabbijn Binyomin Jacobs over de ongehavende menorah die in Marioepol (Oeokraïne) werd gevonden in de vernietigde synagoge bij het begin van het Chanoeka feest. De niet-joodse vinder belde de gevluchte rabbijn om te vragen hoe hij die moest aansteken en welke tekst hij daarbij kon gebruiken. Voor rabbijn Jacobs laten de fakkels van deze vredeswandeling zien dat iedere mens een licht kan zijn en kan bijdragen aan de vrede. De vertegenwoordiger van de Eyup Sultan moskee kon daarmee instemmen: als moslims, zo zei hij, hebben we iedere dag opnieuw de opdracht in onszelf te kiezen voor het goede en tegen het kwade. Zo draagt ieder bij aan vrede. Pastor Harcourt Klinefelter, die werkte als mediadirecteur van Martin Luther King, haalde een uitspraak aan van King: “Wij hebben een wapen dat krachtiger is dan de atoombom. Een bom kan alleen maar vernietigen. Alleen liefde kan een vijand in een vriend veranderen.”

Met deze wandeling wil de Gemeenschap van Sant’Egidio de roep om vrede aan het begin van het jaar laten klinken, en niet berusten in de realiteit van de oorlog. Ook in Roosendaal werd op 1 januari een vredeswandeling gehouden.

Galerij