“Mantel van Sint Maarten” naar Sant’Egidio

11 november 2023

De Gemeenschap van Sant’Egidio is dankbaar voor de uitreiking van de “Mantel van Sint Maarten” op 10 november in Utrecht. Tijdens het evenement werden vrijwilligersinitiatieven uit de stad gepresenteerd waarbij elkaar ontmoeten aan tafel en het bieden van hoop centraal stonden. De eerste prijs werd uitgereikt aan het initiatief van Youth for Peace, de jongeren van Sant’Egidio, die alleenstaande minderjarige vluchtelingen in de stad ontmoeten voor gezelligheid, spelletjes, een maaltijd en plezier. Met dit initiatief leren jongeren elkaars wereld kennen en waarderen.

Eline, die de jongeren begeleidt, zegt: “Toen de jury ons naar voren riep om de prijs uit te reiken was ik erg verrast. Het is mooi dat ze zien hoe bijzonder en impactvol onze ontmoetingen zijn met de vluchtelingen. Dat zij ons initiatief hebben gekozen voelt bemoedigend en geeft ons nog meer energie om ons te blijven inzetten!

De jury vindt het belangrijk dat het om gelijkwaardige ontmoetingen gaat, waarbij het leven met zijn mooie en mindere kanten wordt gedeeld. Ook waardeert de jury dat het initiatief open staat voor alle jongeren en op andere plekken kan worden nagevolgd. “Het project is van grote betekenis en geeft hoop voor de toekomst, juist omdat het zich richt op de jonge generatie,” aldus het juryrapport.

Sint Maarten is een heilige uit de 4e eeuw en de schutspatroon van de stad Utrecht. Hij werd bekend door als soldaat de helft van zijn mantel weg te geven aan een bedelaar. De Mantel van Sint Maarten is een stimuleringsprijs vanuit verschillende kerken in Utrecht.

Galerij