Mohammad Sammak: “Paus Franciscus heeft zich een spirituele leider voor de gehele mensheid getoond toen hij verklaarde : Er bestaat geen criminele godsdienst”.

19 september 2016

“Paus Franciscus heeft zich een spirituele leider voor de gehele mensheid getoond toen hij verklaarde: Er bestaat geen criminele godsdienst, maar elke godsdienst telt criminelen onder zijn volgelingen”.

Dit zei Mohammad Sammak, politiek adviseur van de Grootmoefti van Libanon, tijdens de openingsceremonie van de Internationale Vredesontmoeting in Assisi. Sammak beschreef IS als een  groep wraakzuchtige, wanhopige extremisten die zich van de Islam bedienen om wraak te nemen, terwijl de Islam (verwijzend naar de vernieling van kerken en kloosters in Syrië en Irak) niet toelaat om zelfs de stenen van een kerk te gebruiken om een huis te bouwen.

Hij haalde onder meer herinneringen op aan de  priester Paolo Dall’Oglio, een man die ‘zijn leven heeft gegeven ten dienste van de moslims en christenen in Syrië’, alsook aan de bisschop van Aleppo, Mar Gregorios Yohanna Ibrahim, die 3 jaar geleden ontvoerd werd en die hij persoonlijk leerde kennen tijdens voorgaande Internationale Vredesontmoetingen van Sant’Egidio.

Sammak heeft tevens de priester herdacht die in juli vermoord werd in zijn kerk te Rouen: ” Priester Jacques Hamel is een slachtoffer, niet enkel voor jullie Kerk, maar ook voor onze godsdienst.”

Naar het einde toe, in een impliciete verwijzing naar zijn thuisland Libanon, gaf hij ook aan dat de relatie tussen mensen van verschillenden godsdiensten niet gebaseerd mag zijn op het elimineren van de ander – zoals IS zou willen- noch op de verdraagzaamheid. Zij moet geworteld liggen in het geloof in het pluralisme, in de diversiteit, alsook in het respect voor de ideologische en intellectuele fundamenten, die de basis vormen voor onze samenleving.

“Het burgerschap – zo besloot hij- mag niet gebaseerd zijn op tolerantie, maar op rechten.”