Oekraïense Zhenya over de jongerenontmoeting Global Friendship, Global Peace

7 november 2022

In augustus kwamen 800 jongeren uit heel Europa samen in Amsterdam voor de jongerenontmoeting ‘Global Friendship, Global Peace’. Het waren drie dagen van uitwisseling en ontmoeting tussen de jongeren en ze bespraken thema’s als vrede, solidariteit, ecologie en migratie.

Tijdens deze dagen waren er ook jongeren van de Gemeenschap van Sant’Egidio uit Oekraïne aanwezig, waaronder Zhenya. Hieronder vertelt zij over de gemeenschap in Oekraïne en over ‘Global Friendship’.

Mijn naam is Zhenya, ik ben 30 jaar, en ik ben verantwoordelijk voor de ‘Youth for Peace’-groep van Sant’Egidio in Oekraïne. Ik ben sinds 11 jaar bij de Gemeenschap van Sant’Egidio in Kyiv. We deelden meerdere keren per week maaltijden op straat uit aan de daklozen, we hadden de School van Vrede voor de kinderen, en we bezochten ouderen in de tehuizen. Ik was in Kyiv tot het begin van de oorlog. We schuilden in het appartement van Youth for Peace toen de oorlog uitbrak. In het begin waren we geschokt door wat er gebeurde. De stad was geblokkeerd. Maar daarna werden we weer actief. We hebben onze arme vrienden niet alleen gelaten.

Tijdens het afgelopen half jaar heeft de Gemeenschap van Sant’Egidio niet alleen alle diensten aan de armen voortgezet, maar ook doen groeien. In Lviv, Kyiv en Ivano-Frankivsk hebben we vier centra geopend om de vluchtelingen te helpen, waar we mensen ontmoeten, voedselpakketten uitdelen, maar waar we ook luisteren, ondersteunen, en vriendschap en gebed aanbieden. Deze centra zijn onze huizen geworden van een familie die iedereen die door de oorlog geraakt is verwelkomt. Vrienden van heel de Gemeenschap van Sant’Egidio in Europa en overal ter wereld sturen ons humanitaire hulp, en in Lviv sturen we dit door naar ziekenhuizen en scholen overal in Oekraïne, vooral in de steden en dorpen die het meest geraakt zijn door de oorlog, die zijn bevrijd of die nog gebombardeerd worden.

Elke week houden we het gebed voor de vrede.

Onze Gemeenschappen van Sant’Egidio groeien, veel vluchtelingen hebben zich bij ons aangesloten: mensen uit verschillende steden in Oekraïne die bij de Gemeenschap nieuwe vrienden en een nieuwe zin in het leven hebben gevonden, die ze bij het uitbreken van de oorlog hadden verloren. Ze hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt, ze hebben hun huis of familieleden verloren, maar dankzij de zorg en de vriendschap en het gebed kunnen we hun harten genezen en samen zijn. Anderen kunnen helpen is echt een redding voor ons allemaal.

In deze periode zijn ook veel jongeren bij ons gekomen. De Youth for Peace-groepen zijn aan het groeien, en we organizeren de Scholen van Vrede voor de kinderen die vluchteling zijn, afkomstig uit verschillende Oekraïnse steden: Marioepol, Kharkiv, Bakhmut, Slovyansk, enz.

De ‘Global Friendship’ jongerenontmoeting van Sant’Egidio, afgelopen augustus in Amsterdam, is een belangrijke stap geweest om de geest van de Gemeenschap van Sant’Egidio waarmee we leven over te dragen.

Voor mij was deze Global Friendship-bijeenkomst uniek. Na een onderbreking van drie jaar vanwege de pandemie hebben we elkaar eindelijk weer kunnen ontmoeten. Het is een grote vreugde om zoveel vrienden uit zoveel verschillende landen weer te kunnen zien na zo’n lange onderbreking. Ik was erg geraakt door de steun van iedereen aan Oekraïne. We zijn echt een grote familie. In die drie dagen hebben we veel woorden gehoord en zijn nieuwe gedachten, ideeën en dromen ontstaan. Het belangrijkste is de hoop voor de toekomst die we kunnen bouwen met alle jongeren die naar Amsterdam zijn gekomen om het verlangen naar een andere toekomst te laten zien. Er is nog veel pijn, oorlog, eenzaamheid, en klimaatproblematiek in de wereld. We willen mensen van vrede zijn die niet opgeven. In zijn ontmoeting met ons beschreef Mario Giro (van Sant’Egidio in Rome) perfect hoe alles in onze wereld verbonden is en dat niemand kan zeggen “het gaat mij niet aan”. Het is erg belangrijk om dit te begrijpen en de verantwoordelijkheid te nemen. Na het bezoek aan het Anne Frank Huis werd ik geraakt door hoe Anne een persoon van hoop was die vanuit haar kamer, die als een gevangenis was, naar de toekomst keek zonder angst. Marco Impagliazzo, de voorzitter van Sant’Egidio, heeft ons tijdens de slotbijeenkomst deze verantwoordelijkheid van een nieuwe wereld toevertrouwd. Door de vriendschap, om een gemeenschap op te bouwen die iedereen verwelkomt, waar niemand buitengesloten is, en met het woord van God om idealen en betekenis te vinden die niemand ons kan afnemen. Het gebed geeft ons de kracht om meer te doen en meer lief te hebben.

We kwamen naar Amsterdam uit een land waar oorlog is, en we gingen weer naar huis met de zekerheid in dit moment een nieuw land te kunnen opbouwen. Ik ben erg blij dat we deze prachtige en betekenisvolle dagen hebben gehad in een zo mooie stad als Amsterdam.

In onze steden, in Kyiv, Lviv, Ivano-Frankivsk, Dnipro en Lutsk, willen we een cultuur van vrede overbrengen, onze steden opbouwen in een nieuwe cultuur, en zo aan de toekomst te denken die na het eind van de oorlog zal komen. We willen een nieuw, solidair en open land opbouwen. We hebben nog veel werk te doen, de oorlog heeft onze levens veranderd en we hebben veel uitdagingen, maar we willen groeien door meer Scholen van Vrede voor de kinderen, meer ontmoetingen met de vluchtelingen, een nieuwe wereld zonder oorlogen, zonder geweld. Ze staan open om te dromen, willen werken aan een betere toekomst. Het is belangrijk dit verlangen te ondersteunen, en helpen om het te realiseren.

Ik geloof dat we samen de wereld kunnen veranderen.