Ouderen

Veel ouderen voelen zich eenzaam. Dat komt niet alleen door een gebrek aan contact, maar ook door het gevoel voor niemand van betekenis te zijn. Maar ouderen zijn belangrijk voor de samenleving. Zij zijn onze geschiedenis, onze wijsheid. We doen hen en elkaar tekort als zij geïsoleerd leven. Overal waar Sant’Egidio samenkomt, brengen vrijwilligers daarom tijd door met ouderen. Ook veel ouderen zelf zijn actief betrokken.

Vele vrijwilligers bezoeken ouderen in de wijk en in woonzorgcentra om samen een kopje koffie te drinken, nieuws met elkaar te delen of samen iets te ondernemen. Dat geeft veel plezier aan hen en aan degenen die hen bezoeken. De ouderen uit de wijk gaan ook af en toe op pad voor een gezellige middag of een uitje.

Sant’Egidio bezoekt ook ouderen met een verstandelijke beperking. Al jaren beleven vrijwilligers en bewoners verdrietige en vrolijke gebeurtenissen samen. Regelmatig zijn er feestjes en jaarlijks zelfs een vakantie voor degenen onder hen die anders niet op vakantie kunnen.

De jongeren van Sant’Egidio zijn actief bij het bezoekwerk. Ze trekken mee de wijk in en verzorgen gezellige middagen in een woonzorgcentrum met spelletjes, liederen, pianomuziek  en gesprekken over het leven van de ouderen. Ook is er tijd om samen te eten, met als jaarlijks hoogtepunt een pannenkoekenparty. De ouderen genieten met volle teugen van de jeugd. En de jongeren genieten van de liefdevolle aandacht en van de tijd die de ouderen voor hen hebben. Zij voelen zich gezien en gewaardeerd.

Er zijn mooie vriendschappen gegroeid tussen de jongeren en de ouderen die vaak heel verschillende achtergronden hebben. Jongeren uit Syrië, Irak en Sierra Leone helpen graag en oefenen zo ook de Nederlandse taal. De ouderen krijgen op hun beurt meer begrip voor de situatie van de vluchtelingen.

De coronapandemie heeft voor vele mensen de eenzaamheid vergroot, zeker ook voor vele ouderen. Sant’Egidio ontwikkelt extra activiteiten om de eenzaamheid te bestrijden, zoals een nieuw project in Amsterdam-Oost genaamd ‘Koffie en Vriendschap’.

Sant’Egidio wil het sociale isolement van ouderen doorbreken. Door netwerken te creëren van mensen van verschillende generaties ontstaan er nieuwe sociale verbanden, die de eenzaamheid kunnen doorbreken.

Wie andere buurtbewoners wil leren kennen is van harte welkom op onze gezellige momenten van “ Koffie en vriendschap “.
Twee keer per maand op zaterdagmiddag van 14 tot 16 uur staan onze deuren open. “Koffie en vriendschap“ omdat een lekkere kop koffie deugd doet en vriendschap nog veel meer!

De data voor dit voorjaar zijn zaterdag 21 januari, 11 en 25 februari, 11 en 25 maart, 15 april, 13 en 27 mei, 10 en 24 juni en 8 en 22 juli 2023 van 14 tot 16 uur.
Adres: Tweede Oosterparkstraat 246 in Amsterdam

Koffie en vriendschap is een activiteit in het programma ‘Leve de ouderen’. Leve de Ouderen gaat de strijd aan met het sociale isolement van ouderen. Het is een aanvulling op de institutionele zorg van huisartsen, thuiszorg, zorginstellingen en wijkcentra en richt zich vooral op ouderen die alleen wonen.

Sant’Egidio wordt gesteund door het Oranje Fonds.

Help ons en word vrijwilliger of doneer online