Ouderen

Veel ouderen voelen zich eenzaam. Dat komt niet alleen door een gebrek aan contact, maar ook door het gevoel voor niemand van betekenis te zijn. Maar ouderen zijn belangrijk voor de samenleving. Zij zijn onze geschiedenis, onze wijsheid. We doen hen en elkaar tekort als zij geïsoleerd leven. Overal waar Sant’Egidio samenkomt, brengen vrijwilligers daarom tijd door met ouderen. Ook veel ouderen zelf zijn actief betrokken.

Vele vrijwilligers bezoeken ouderen in de wijk en in woonzorgcentra om samen een kopje koffie te drinken, nieuws met elkaar te delen of samen iets te ondernemen. Dat geeft veel plezier aan hen en aan degenen die hen bezoeken. De ouderen uit de wijk gaan ook af en toe op pad voor een gezellige middag of een uitje.

Sant’Egidio bezoekt ook ouderen met een verstandelijke beperking. Al jaren beleven vrijwilligers en bewoners verdrietige en vrolijke gebeurtenissen samen. Regelmatig zijn er feestjes en jaarlijks zelfs een vakantie voor degenen onder hen die anders niet op vakantie kunnen.

De jongeren van Sant’Egidio zijn actief bij het bezoekwerk. Ze trekken mee de wijk in en verzorgen gezellige middagen in een woonzorgcentrum met spelletjes, liederen, pianomuziek  en gesprekken over het leven van de ouderen. Ook is er tijd om samen te eten, met als jaarlijks hoogtepunt een pannenkoekenparty. De ouderen genieten met volle teugen van de jeugd. En de jongeren genieten van de liefdevolle aandacht en van de tijd die de ouderen voor hen hebben. Zij voelen zich gezien en gewaardeerd.

Er zijn mooie vriendschappen gegroeid tussen de jongeren en de ouderen die vaak heel verschillende achtergronden hebben. Jongeren uit Syrië, Irak en Sierra Leone helpen graag en oefenen zo ook de Nederlandse taal. De ouderen krijgen op hun beurt meer begrip voor de situatie van de vluchtelingen.

    Help ons en word vrijwilliger of doneer online