Vluchtelingen en migranten

Het leven voor migranten is niet eenvoudig, zeker niet in de eerste periode waarin ze hun weg proberen te vinden in een nieuw land en een nieuwe cultuur. Sant’Egidio verwelkomt sinds jaren vele vluchtelingen en migranten in haar midden.

Dat waren allereerst vluchtelingen uit het Midden-Oosten, met name Syrië. Velen van hen hebben inmiddels een verblijfsvergunning. Verschillende van hen zijn vrijwilliger geworden, anderen worden geholpen met taalles of het vinden van werk. De vriendschap in de Gemeenschap biedt een natuurlijk verband waarin zij, net als ieder ander, hulp en advies ontvangen en geven. Sant’Egidio is voor hen een nieuwe familie.

Ook migranten die (nog) geen verblijfsvergunning hebben, proberen zich zo goed mogelijk te redden. Sommigen zijn nog maar kort in Nederland en vinden vanuit het azc hun weg naar de Kledingbank. Anderen zijn hier al langer en slagen erin een plek te vinden om te wonen en werken, bijvoorbeeld als schoonmaker. Daarnaast zijn er vele mensen die er al jaren niet in slagen om perspectief te vinden op een betere toekomst. Sant’Egidio kiest ervoor om hun nabij te zijn en te blijven in volhardende hoop op een betere toekomst, hoe en waar dan ook.

Ook op internationaal vlak zet Sant’Egidio zich in voor vluchtelingen. Dat gebeurt onder andere via de humanitaire corridors waarmee al aan duizenden vluchtelingen en mensen die in nood verkeren een veilige toegang tot Europa kregen, om hen te beschermen en hen in staat te stellen te bouwen aan een betere toekomst.

De taal spreken is van grote betekenis. Het vergroot de kansen en bevordert de zelfredzaamheid van nieuwkomers. Sant’Egidio legt nadruk op het spreken van de taal en het leren kennen van de cultuur.

In Apeldoorn worden er iedere vrijdag taallessen gegeven in de Kledingbank.

Help ons en word vrijwilliger of doneer online