PAIX, MIR, VREDE, SALAM – honderden jongeren bijeen voor de vrede

28 augustus 2023

De borden met de woorden “PEACE” in verschillende talen in de unieke setting van het San Marcoplein in Venetië waren felgekleurd. Duizend jongeren – middelbare scholieren en universiteitsstudenten – van Youth for Peace uit 13 Europese landen ontmoeten elkaar van 26 tot 28 augustus in de Italiaanse steden Padua en Venetië.

In deze “twee steden rijk aan geschiedenis en schoonheid, gevormd door eeuwen van cultuur en geloof, die van openheid naar de ander hun kracht hebben gemaakt,” (Marco Impagliazzo) werd de jaarlijkse bijeenkomst Global Friendship gehouden.

Twintig Nederlandse jongeren die zich in Nederland inzetten voor kinderen in moeilijkheden, daklozen, alleenstaande ouderen, migranten namen deel aan deze aan deze inspirerende bijeenkomst. Eerder deze zomer namen zij deel aan internationale solidariteitsvakanties in kampen in Griekenland.

Marco Impagliazzo, de voorzitter van de Gemeenschap van Sant’Egidio, stak de duizend jonge Europeanen een hart onder de riem. Hij riep hen op om niet vast te raken in de doolhoven waarin zoveel jongeren verstrikt raken doordat zij denken dat hun problemen uniek zijn en ze er alleen uit moeten komen. “Jullie zijn niet het probleem. Jullie hebben een probleem en er is een uitweg!

De oriëntatiepunten daarvoor zijn die van de vriendschap, de woorden en verhalen van de Bijbel en de Gemeenschap, en de armen. “Het is waar dat we ons zwak en bang voelen, omdat we denken dat we de zee van het leven in ons eentje bevaren,” zei Impagliazzo, “maar als we ons verenigen met anderen en vrede in ons hart toelaten, hebben we de kracht om iedereen te ontmoeten en te vechten voor de waardigheid en bevrijding van zovelen van alle armoede en onrecht.”

In de bijeenkomst, waar ook veel jonge Syriërs en Afrikanen aanwezig waren die in Europa zijn aangekomen dankzij de humanitaire corridors, klonk een sterke oproep om een gastvrij Europa op te bouwen en de dood van migranten in de Sahara en in de Middellandse Zee niet te accepteren.

Na de woorden van Impagliazzo vertelden de jongeren over hun vrijwillige werk met minderjarigen en ouderen in de buitenwijken, daklozen en vluchtelingen. Daarbij ontroerde de toespraak van Julia, een jonge Oekraïense vluchtelinge in Kyiv: “Sant’Egidio hielp me toen ik met mijn familie vluchtte uit de Donbass en nu ben ik deel geworden van de Gemeenschap. Anderen helpen doet me mijn angst vergeten.”

Behalve rondleidingen in beide historische steden was er tijdens het weekend tijd voor feest, nieuwe vriendschappen en voor serieuze zaken waaronder een avondgebed voor de vrede met kardinaal Matteo Zuppi, een eucharistieviering in de San Marco en een flashmob op het San Marcoplein in Venetië.

De jongeren van Youth for Peace hebben afgesproken om elkaar over een jaar, van 27 tot en met 29 augustus 2024 in Berlijn te ontmoeten voor een nieuwe bijeenkomst van Global Friendship.

 

Galerij