Sant’Egidio organiseert noodhulp na orkaan Idai

19 maart 2019

De Gemeenschap van Sant’Egidio, die op velerlei manieren werkzaam is in de zwaar getroffen landen Mozambique en Malawi, roept iedereen op de noodhulp te steunen. Ook voor de wederopbouw van gezondheidscentrum “DREAM” in de Mozambikaanse havenstad Beira, waar de meeste slachtoffers te betreuren vallen. Bijdragen kan via santegidio.nl/noodhulp.

De afgelopen dagen heeft orkaan Idai de landen Mozambique en Malawi zwaar getroffen. De hevigheid van de storm is een effect van de klimaatverandering, waar armere landen veel meer dan wij de dupe van zijn. In een tijd waarin er zoveel terechte bezorgdheid is over het klimaat, verdient deze grote ramp in zuidelijk Afrika alle aandacht. 

Sant’Egidio is al jaren zeer actief in Mozambique en in Malawi, met onder meer voedselhulp, gezondheidszorg en geboorteregistratie. Onze mensen werken nu zelf mee aan de hulpverlening aan de vele slachtoffers en mensen die have en goed verloren als gevolg van de orkaan.

De Mozambikaanse havenstad Beira werd het zwaarst getroffen door de ramp. In deze stad liep het DREAM gezondheidscentrum van Sant’Egidio ernstige schade op. De muren staan nog overeind, maar het dak is weggewaaid, de computersystemen en heel wat apparatuur in het hooggespecialiseerde laboratorium werden vernield. Sant’Egidio roept op om te doneren, om het centrum zo snel mogelijk weer op te bouwen en te laten functioneren ten behoeve van duizenden patiënten. Ook andere directe noodhulp – zoals de wederopbouw van huizen – wordt ondersteund. De giften gaan rechtstreeks en integraal naar de getroffen bevolking.

DREAM is het succesvolle programma van Sant’Egidio om aidspatiënten in Afrika te verzorgen. Het werd afgelopen jaren gesteund door Adventsactie in Nederland en Viva Africa in België. Vele vrijwilligers uit deze landen hebben de afgelopen jaren meegewerkt in dit centrum.

Stort vandaag nog uw bijdrage op rekening NL43 INGB 0006 7119 37 van Stichting Sant’Egidio Nederland onder vermelding van “noodhulp na orkaan IDAI”. Of doneer online via santegidio.nl/noodhulp.

 

Klik hier voor meer informatie over de situatie in Malawi en Mozambique.