Spreken over vrede in een tijd van oorlog – honderden Europese jongeren samen in Amsterdam

26 augustus 2022

Drie jaar na de vorige grote bijeenkomst in Krakau kwamen vandaag 700 jongeren van 15 tot 25 jaar vanuit heel Europa naar Amsterdam voor een vredesconferentie van Youth for Peace, de jongerenbeweging van de Gemeenschap van Sant’Egidio. De bijeenkomst is onderdeel van het programma van de internationale jongerenontmoeting Global Friendship, Global Peace van 26 tot en met 28 augustus. Tijdens dit weekend staat het thema vrede centraal.

Is vrede mogelijk?
Prof. Mario Giro, voormalig viceminister van buitenlandse zaken in Italië, sprak met de jongeren over de vraag hoe te reageren op de oorlog die nu Europa heeft bereikt. Oorlog lijkt erbij te horen, maar iedere oorlog is er een tussen broers en zussen. Youth for Peace weigert zich neer te leggen bij de oorlog. We moeten ontdekken dat we allemaal tot een universele familie van mensen behoren. Juist de jongeren, die zijn geboren in de tijd van hoop op vrede na de Koude Oorlog, hebben een visie van hoop voor de wereld en moeten daarover durven spreken. Veel van de jongeren namen het woord om te spreken over de vraag wat zij zelf kunnen doen om vrede te brengen en te zorgen dat niemand wordt buitengesloten.

Programma zaterdag en zondag
Vrijdagavond staan de jongeren in de Mozes en Aäronkerk stil bij alle plaatsen waar oorlog en geweld het leven van mensen beheersen. Op de zaterdag bezoeken de deelnemers het Anne Frank Huis en verkennen ze in groepen de stad. Ze komen langs plekken en monumenten die ze laten nadenken over vrede, oorlog en de geschiedenis van Amsterdam en Nederland. De dag wordt besloten met een grote vredesdemonstratie op de Kop van Java.

Op zondag komen alle deelnemers samen met Marco Impagliazzo, voorzitter van de Gemeenschap van Sant’Egidio, om te spreken over het thema A Global Friendship for a Global Peace. De jongeren maken plannen om in hun eigen steden vervolg te geven aan de ervaringen van deze dagen.

Galerij