‘Sterven aan de hoop’ – drukbezochte oecumenische herdenking in Amsterdam
5 november 2018

zondag 4 november 2018 – Amsterdam
“Help ons – naties, gemeenschappen en individuen – om in te zien dat zij die op onze kusten aankomen onze broeders en zusters zijn.”
Met dit gebed van Paus Franciscus opende, daags na Allerzielen, de oecumenische herdenking van omgekomen vluchtelingen in Amsterdam. Driehonderdvijftig mensen uit Amsterdam en omgeving waren samengestroomd in de Mozes en Aäronkerk om te bidden, te zingen en te herdenken. Voorgangers waren dominee Gerhard Scholten van de Protestantse Kerk Amsterdam en pastor Martin Schneeberger namens de Gemeenschap van Sant’Egidio samen met vader Pavlos Tadros van de Koptisch-Orthodoxe kerk, dominee Emad Thabet van de Arabisch-protestantse kerk Amsterdam en vader Debres Trinkson van de Rooms-Katholieke All Saints parochie.
Het Dominicuskoor zong, evenals de Syrische Mathanios Nader die enkele jaren geleden als vluchteling naar Nederland gekomen is. Tijdens de processie aan het begin van de viering droegen jongeren foto’s naar voren, waarop zichtbaar is hoe het leven van vluchtelingen in gevaar is, wanneer zij op zoek zijn naar een veilig heenkomen in Europa. Vluchtelingen die reizen via de zee, door de bergen en langs grenzen vol prikkeldraad. Gerard Moorman van Catholic Worker vertelde enkele van de vele drama’s van het afgelopen jaar, waaronder dat van de 49 migranten die omkwamen bij een schipbreuk voor de kust van de Spaanse enclave Melilla. Daarbij was Youssouf Diallo, 16, en haar broertje van 14, de jongste passagier. Na de dood van hun beide ouders hadden ze besloten uit hun land te vertrekken. Deze verhalen werden afgesloten met gebeden voor wie omgekomen zijn, om een veilige toekomst voor degenen die nog op de vlucht zijn en om vrede.
Aan het eind van de viering ging de stoet, met de jongeren met de foto’s voorop, op weg naar de Amstel, om daar kaarsen te plaatsen en bloemen in het water te leggen ter ere van de omgekomen vluchtelingen. Migranten van het Wereldhuis verwelkomden na afloop van de herdenking iedereen met een warme kop koffie of thee op de steiger.
Lees verder:
Over de achtergrond van de herdenking in het Nederlands Dagblad
Het verhaal van Micheal uit Eritrea in AD
Een verslag in NRC