Vredeswandeling in Apeldoorn brengt verbroedering

27 januari 2024

Op Wereld Vrede Dag, 1 januari, trokken zo’n honderd joden, moslims, christenen en andere mensen van goede wil samen door Apeldoorn.

In de traditie van de Gemeenschap van Sant’Egidio droegen de aanwezigen borden mee met daarop in vele talen het woord vrede en de namen van landen waar oorlog heerst. ‘Vrede begint in het hart van elke mens’ was het motto van de wandeling, die voerde langs monument Kamp Rees, de synagoge, de Eyup Sultanmoskee, de plaquette voor de gevallenen en de Onze Lieve Vrouwekerk.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs vestigde de aandacht op de vele slachtoffers die, niet alleen in Israël en Gaza, maar bij elke oorlog in beide kampen vallen: vrouwen en kinderen, maar ook jonge soldaten die naar het front gestuurd worden, terwijl de leiders op grote afstand blijven. Elke oorlog is verschrikkelijk. Daarom is het zo belangrijk dat wij hier jaarlijks zijn. Wij zijn niet tegen iets, wij zijn voor vrede.

Imam Burak Kilic herinnerde de aanwezigen eraan dat wij allemaal mensen zijn van vlees en bloed, en zo met elkaar verbonden. Wij staan allemaal voor salaam, shalom, vrede. Een groep moslimvrouwen liep voor de eerste keer mee en is vastbesloten om volgend jaar met meer te komen.

Hulpbisschop van Utrecht, mgr Woorts noemde het hoopvol dat we als mensen van verschillende stromingen en godsdiensten een verbinding willen aangaan, van elkaar willen leren, elkaar als broers en zussen zien. De vrede is ten diepste de vrucht van Gods Geest, vanuit de liefde die mensen met elkaar verbindt. Hij citeerde monnik Seraphim van Sarov: “Bewaar de vrede in je hart en velen om je heen zullen gered worden.”

De bijeenkomst werd afgesloten met de vredeswens tussen alle deelnemers en ontvangst met oliebollen en soep overeenkomstig elk denkbaar voedselvoorschrift.

Galerij