Wereldvluchtelingendag: Sant’Egidio lanceert voorstel Europese Humanitaire Corridor

20 juni 2019

Rome, 19 juni 2019

In het kader van de VN-vluchtelingendag van 20 juni 2019 lanceert de Gemeenschap van Sant’Egidio een voorstel om een Europese Humanitaire Corridor te openen.

Het doel is om 50.000 kwetsbare vluchtelingen uit de Libische horrorkampen op een legale manier over te brengen naar alle EU landen die willen meedoen. Het project zou in twee jaar moeten worden gerealiseerd.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft al zijn interesse getoond voor het voorstel.

De Gemeenschap van Sant’Egidio heeft ervaring met Humanitaire Corridors. Dat zijn veilige en legale toegangswegen naar Europa voor kwetsbare vluchtelingen. Het model biedt zekerheid voor de vluchtelingen die hun leven niet in de waagschaal hoeven stellen van gevaarlijke routes of zich niet meer hoeven toe te vertrouwen aan malafide mensensmokkelaars om veiligheid te vinden. Aan de ontvangende landen biedt het model het voordeel dat de kandidaat-asielzoekers van te voren gescreend zijn.

De afgelopen twee jaar werden in het kader daarvan al meer dan 2.500 vluchtelingen overgevlogen uit Libanon, Turkije en Ethiopië naar o.m. Italië, Frankrijk en België.

20 juni is de Internationale Dag van de Vluchteling. Op die dag vragen de Verenigde Naties aandacht voor al wie gedwongen worden hun land te verlaten, op zoek naar vrede en veiligheid.