Honderden Europese jongeren voor vrede in Amsterdam

8 augustus 2022

Meer dan 700 jongeren ontmoeten elkaar eind augustus in Amsterdam voor Global Friendship, Global Peace, de internationale vredesbijeenkomst van Sant’Egidio. De jongeren komen uit heel Europa, van Denemarken tot Portugal en van het Verenigd Koninkrijk tot Oekraïne. Ze organiseren een vredesmanifestatie, worden door inspirerende sprekers uitgedaagd tot reflectie en bezoeken het Anne Frank Huis.

 

Vrede

Op 24 februari 2022 kwam een einde aan bijna tachtig jaar relatieve vrede in Europa en een einde aan een generatie die nooit oorlog heeft gekend. Hoe beleven jongeren in Europa hun vrijheid nu er oorlog is uitgebroken op dit continent, en welke verantwoordelijkheid brengt die vrijheid met zich mee, ook voor de vrijheid van anderen, van de armsten? Internationale sprekers als Mario Giro, voormalig viceminister van Buitenlandse Zaken in Italië, die ruime ervaring heeft met vredesbemiddeling in conflictgebieden, zullen hier met de jongeren over nadenken. De jongeren spreken ook met elkaar over de manier waarop het gesprek over vrede vaak wordt verdrongen door oorlogsretoriek. Zo krijgen de jongeren handvatten aangereikt om zich in hun eigen steden blijvend uit te spreken voor de vrede.

 

Programma

Het is de tiende keer dat de Gemeenschap van Sant’Egidio, samen met Youth for Peace, de jongerenbeweging van Sant’Egidio, deze internationale jongerenbijeenkomst organiseert. Het zijn drie dagen van ontmoeting, reflectie en vriendschap over grenzen heen. Na een bezoek aan het Anne Frankhuis verkennen de jongeren de stad. Ze komen langs plekken en monumenten die ze laten nadenken over vrede, oorlog en de geschiedenis van Amsterdam en Nederland. In de Mozes en Aäronkerk staan de jongeren stil bij alle plaatsen waar oorlog en geweld het leven van mensen beheersen. Tijdens het weekend is er tijd voor onderlinge ontmoeting. Het zijn dagen waarin er naar de jongeren geluisterd wordt en waarin ze naar elkaar luisteren.

 

Sant’Egidio en Youth for Peace

De Gemeenschap van Sant’Egidio is een christelijke gemeenschap die zich al meer dan vijftig jaar inzet voor daklozen, vluchtelingen, kinderen, ouderen, zieken, gehandicapten en gevangenen, overal ter wereld. De jongeren van Sant’Egidio vormen een eigen beweging: Youth for Peace. Deze jongeren van 15 tot 25 jaar hebben zich laten raken door de ontmoeting met wie arm en kwetsbaar is. Ze zetten zich in voor eenzame ouderen en dak- en thuislozen of helpen kinderen uit kansarme wijken van hun stad in Scholen van Vrede. De jongeren ontmoeten elkaar jaarlijks in een stad in Europa voor drie dagen van inspiratie en onderlinge ontmoeting.

 

Inschrijven

Jongeren kunnen zich aansluiten bij de ontmoeting door zich in te schrijven via www.globalfriendship.eu. De kosten voor deelname aan het gehele programma zijn €200 inclusief verblijfskosten en maaltijden in Amsterdam.

Galerij