CANTICLE OF CREATURES – kunstfestival over natuur, cultuur en ecologie

17 oktober 2023

Op 4 oktober, de feestdag van Sint Franciscus, organiseerde de Gemeenschap van Sant’Egidio met componiste Kate Moore en het Herz Ensemble het festival “Canticle of Creatures”. Het festival bestond uit een lunch- en avondconcert en trok een groot aantal bezoekers waaronder ook onze vrienden van de straat en vele vrijwilligers.

Dit was de eerste editie van een jaarlijks multidisciplinair kunstfestival met muziek en beeldende kunst rondom de thema’s natuur, cultuur en ecologie in de Mozes en Aäronkerk aan het Amsterdamse Waterlooplein.

“Het hing in de lucht,” zegt componist Kate Moore, in 2022 winnares van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Geïnspireerd door  van Sint Franciscus, die zich vanuit zijn band met de natuur inzette voor de wereld om hem heen, wil dit festival een bron zijn van creatieve inspiratie en ecologisch bewustzijn. “In zijn zonnelied zijn alle wezens gelijk. Zon, maan, aarde, lucht, vuur water; alle elementen en wezens zijn voor hem broeders en zusters”.

Tijdens het lunch- en avondconcert bracht Canticle of Creatures dit jaar een cross-over van twee concerten met beeldende kunst, geïnspireerd door de natuur en ideeën over ecologie en milieu. De Mozes en Aäronkerk, vanouds een plek van barmhartigheid in het hart van de stad, bood een open en toegankelijk platform waar kunst, muziek, wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten.

Het festival draaide om de universele band waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is, en brengt hoogwaardige kunst voor alle bewoners van de stad. De concerten waren gratis toegankelijk voor iedereen. Een deel van de ontvangen donaties werd bestemd voor de Bijenstichting.

Fotograaf: Jeff Zimberlin

Galerij