De Humanitaire corridors als model voor Europa

9 mei 2016

Rome, 5 mei 2016

Sant’Egidio in gesprek met de Europese Commissie en diplomaten uit 16 landen.

In Rome, in het hoofdkantoor van de delegatie van de Europese Commissie, vond gisteren een ontmoeting plaats met de Gemeenschap van Sant’Egidio, voor verder overleg over de humanitaire corridors.

Tijdens de vergadering, die geopend werd door Beatrice Covassi, vertegenwoordiger van de Europese Commissie, lichtte Daniela Pompei van de Gemeenschap van Sant’Egidio het project van de humanitaire corridors toe aan 16 diplomaten uit Europese landen. Zij legde vooral de herhaalbaarheid ervan uit. Er werd benadrukt dat de afgifte van visa voor humanitaire noodsituaties voorzien is in de Europese wetgeving, en dat de bij het project betrokken vluchtelingen voldoen aan de criteria van kwetsbaarheid zoals gedefinieerd door de Verenigde Naties.

Naast de technische aspecten werd er ook gesproken over het systeem van ontvangst en integratie, dat essentieel is in het project van de humanitaire corridors. De ontvangst en integratie worden volledig gedragen door de betrokken verenigingen, en worden ondersteund door de vrijgevigheid van vele burgers die graag willen helpen met de opvang van vluchtelingen. Verschillende diplomaten hebben belangstelling geuit en kwamen met vragen en verzoeken voor nadere informatie, in de hoop dat binnenkort ook andere Europese landen humanitaire corridors kunnen openen voor vluchtelingen.