De humanitaire corridors gepresenteerd in het Europees Parlement als best practice.
30 juni 2016

Humanitaire corridors: Een ‘best practice’ die gerepliceerd kan worden in andere landen van de Unie.
30 juni 2016 | BRUSSEL, BELGIà‹
Sant’Egidio en de Evangelische Kerken presenteren in Brussel het project dat binnen enkele maanden het leven heeft gered van 300 Syrische vluchtelingen.
Op 28 juni, terwijl Europa zich volop aan het bezinnen was over de betekenis van de nieuwe muur die werd opgetrokken door de Brexit, deed de Gemeenschap van Sant’Egidio een voorstel aan het Europees Parlement voor een brug, de brug van de humanitaire corridors. Dit gebeurde tijdens een conferentie “The humanitarian corridors: a replicable civil society initiative in the migrant crisis”.
De conferentie werd voorgezeten door Hilde Kieboom, vicevoorzitter van de internationale Gemeenschap van Sant’Egidio, in aanwezigheid van de vicevoorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani.
Voor een aandachtig en talrijk opgekomen publiek, waaronder verscheidene leden van het Europees Parlement afkomstig uit verschillende landen (Italië, België, Hongarije en Polen), en van verschillende partijen (EVP, PSE, Groen), lichtten Mauro Garofalo van de Gemeenschap van Sant’Egidio en Paolo Naso van de Federatie van Evangelische Kerken in Italië, het project toe dat tijdens de voorbije weken al ongeveer 300 Syrische vluchtelingen uit Libanon naar Italië bracht. Zij onderstreepten het belang van de meest kwetsbare vluchtelingen om op een legale en veilige manier Europa te bereiken, met een humanitair visum en vooral zonder de Middellandse zee te hoeven oversteken op rubberboten, maar wel per vliegtuig. De promotoren van dit project voorzien dat voor het einde van het jaar, dankzij de humanitaire corridors, tussen de 1000 en de 1500 vluchtelingen, mannen, vrouwen en kinderen, Europa op een veilige manier zullen kunnen bereiken.
Volgens Eugenio Ambrosi, directeur van De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), bestaat er geen “migratiecrisis”, maar bestaat er alleen een “crisis van de solidariteit en de opvang in Europa”. Giulio di Blasio, van het kabinet van Federica Mogherini, Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie en vicevoorzitter van de Europese Commissie, onderstreepte de originaliteit van het initiatief, dat mogelijk is door een actieve betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld, de kerken en de Europese burgers.
Vicevoorzitter Tajani en de andere sprekers drukten de wens uit dat dit initiatief als een ‘best practice’ voor Europa overgenomen kan worden door andere Europese landen.