Dominique Lebrun, aartsbisschop van Rouen: “Het martelaarschap van priester Jacques Hamel is geen vaandel om mee ten strijde te trekken”

19 september 2016

18 september 2016, Assisi – Italië

“De Voorzienigheid bracht mij naar Assisi, enkele weken nadat priester Jacques Hamel tijdens de mis werd vermoord door twee jongeren, sympathisanten van Islamitische Staat.” Dominique Lebrun, aartsbisschop van Rouen, herinnert tijdens de ontmoeting ‘Dorst naar Vrede’, georganiseerd door Sant’Egidio, het bisdom van Assisi en de Franciscaanse Familie in Assisi, aan het martelaarschap van priester Jacques Hamel.

De aartsbisschop zei: “Ik zou graag de genade vragen om de weg van de dialoog verder te zetten, een dialoog die sterker zal zijn, oprechter en innerlijker”. “De erkenning van het martelaarschap van priester Hamel”, zo hoopt de aartsbisschop van Rouen, “mag geen vaandel zijn om mee ten strijde te trekken en te veroordelen, maar toont de vreugde van de dankbaarheid voor de gave van een priester die, zoals Christus, zijn leven heeft gegeven.”

Aan degenen die zich afvragen of het vreedzaam samenleven geen illusie is, antwoordt hij: “In het sociale en familiale leven is tussen onze godsdiensten alles verenigbaar.”

“De aanwezigheid van vele moslims op onze zondagsvieringen van 31 juli”, zo herinnerde aartsbisschop Lebrun, “waren de uitdrukking van een familie die een andere familie bezocht om haar medeleven te betuigen. Dit is goed! Wij behoren tot éénzelfde menselijke familie. “