Drie families uit Lesbos komen mee met de paus. Sant’Egidio verzorgt de eerste opvang.

16 april 2016

De paus nam drie families uit Syrië mee op de terugreis van zijn bezoek aan het eiland Lesbos. Ze zijn op de vlucht voor de oorlog in hun land, en zullen zijn gasten zijn in Vaticaanstad. Het gaat om twaalf mensen, de helft onder hen zijn kinderen. Ze komen uit gebombardeerde steden, ze hebben alles verloren en bevinden zich in een bijzonder kwetsbare situatie. Voor de Gemeenschap van Sant’Egidio is het een eer om te kunnen helpen bij de eerste opvang van de gasten van de paus.

De woordvoerder van het Vaticaan, pater Federico Lombardi, zei dat de paus een gebaar van gastvrijheid heeft willen stellen tegenover de vluchtelingen. Daarom nam hij drie families Syrische vluchtelingen mee in zijn vliegtuig, twaalf mensen in totaal onder wie zes minderjarigen.

Het gaat om mensen die reeds in de vluchtelingenkampen van Lesbos aanwezig waren và³à³r het akkoord tussen de Europese Unie en Turkije. Het initiatief van de paus kwam tot stand door onderhandelingen tussen het Vaticaan en de bevoegde Griekse en Italiaanse autoriteiten.

Alle leden van de drie families zijn moslim. Twee families zijn afkomstig uit Damascus, en één uit Deir Azzor, in het gebied dat bezet wordt door IS. Hun huizen zijn verwoest door bombardementen. Het Vaticaan draagt de kosten voor de ontvangst en het onderhoud van de drie families. De eerste opvang wordt verzorgd door de Gemeenschap van Sant’Egidio.

Bericht van NOS

Zie ook het gesprek met Jan de Volder bij Canvas vanaf 20″25.