Een hedendaags kerstverhaal: eerste Syrische vluchtelingen in België dankzij Humanitaire Corridor
23 december 2017

PERSBERICHT 22 december 2017
Vanmiddag zijn op de Nationale Luchthaven van Zaventem de eerste twee vluchtelingengezinnen aangekomen uit Syrië in het kader van de “Humanitaire Corridors”. Dat gebeurt op enkele dagen van Kerstmis en exact één maand na de ondertekening van een akkoord daarover tussen Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en de Gemeenschap van Sant’Egidio, in partnerschap met alle erkende erediensten van België.
De vluchtelingen werden op de luchthaven verwelkomd door Hilde Kieboom, voorzitter van Sant’Egidio, en verschillende verantwoordelijken van de erediensten, onder wie Luiks bisschop Mgr Jean-Pierre Delville, Mgr Athenagoras Peckstadt, metropoliet van de Orthodoxe Kerk in België, Steven Fuite van de Verenigde Protestantse Kerk van België en Salah Echallaoui, voorzitter van het Moslimexecutief in België.
De eerste twee gezinnen die een humanitair visum ontvingen komen uit Libanon. Om persoonlijke redenen kunnen deze gezinnen niet terug naar Syrië en zagen ze ook geen toekomst in Libanon. Dankzij het humanitair visum konden ze veilig naar België afreizen, waar ze asiel zullen aanvragen en een nieuw bestaan kunnen uitbouwen. Deze twee gezinnen worden opgevangen door een protestantse en een katholieke gemeenschap, één in Wallonië en één in Vlaanderen.
“Het is een klein, maar betekenisvol hedendaags kerstverhaal, temidden van een wereld waarin zovelen op zoek zijn naar bescherming”, zegt Hilde Kieboom. “Voor deze gezinnen op de vlucht is er alvast wel plaats in de herberg. Dit is een signaal dat onze samenlevingen meer kunnen doen op het vlak van gastvrijheid, en dat ook gewone mensen een verschil kunnen maken.”
In totaal zullen de volgende maanden 150 Syrische vluchtelingen op deze manier worden overgevlogen. Kandidaten worden geïdentificeerd op basis van kwetsbaarheid: het gaat om gezinnen met kinderen, slachtoffers van een van de partijen van de Syrische burgeroorlog, mensen met een bijzondere medische problematiek, zieken of gehandicapten. Ook het behoren tot een etnische of culturele minderheidsgroep en eventuele banden met België worden in rekening genomen.
De erkende erediensten over heel het land staan in voor de opvang van de vluchtelingen, en begeleiden hen bij de asielprocedure. Hun opvang is dus niet ten laste van de overheid. Ook na de toekenning van de vluchtelingenstatus helpen de religieuze organisaties bij het integratieproces.
Het project “Humanitaire Corridor” werd uitgedacht door de Gemeenschap van Sant’Egidio, in samenwerking met andere christelijke kerken en verenigingen. Er werden eerder akkoorden afgesloten met Italië en Frankrijk om meer dan 2500 kwetsbare vluchtelingen over te vliegen en te begeleiden. Veiligheid staat centraal: die van de vluchtelingen die hun leven niet meer in handen moeten leggen van malafide mensenhandelaars om Europa te bereiken, en die van de ontvangende samenlevingen, die op voorhand weten wie de asielzoekers zijn. Het gaat bovendien om een vorm van privaat-publieke samenwerking, waarbij private organisaties (de facto vooral de katholieke en andere christelijke kerken) instaan voor het gros van de kosten. De vluchtelingen die op deze manier naar Europa komen, komen bovenop de vluchtelingen die landen opnemen in het kader van “Resettlement-akkoorden” van de Verenigde Naties.
België is het derde EU-land dat zo’n akkoord afsloot over een “Humanitaire Corridor”. De Gemeenschap van Sant’Egidio maakt zich sterk dat dit een alternatieve weg is voor een humaner asielbeleid. Ze onderhandelt ook met andere landen over de instelling van een dergelijk opvangproject.
Pers
“Syriërs met humanitair visum aangekomen” (VTM, 22/12)
“Les premiers réfugiés syriens bénéficiant du “couloir humanitaire” sont arrivés en Belgique: “C’est le plus beau jour de notre vie” (Rtl, 22/12)
“Eerste Syrische vluchtelingengezinnen aangekomen in België dankzij humanitaire corridor” (Knack, 22/12)