Humanitaire hulp voor Libië na akkoord dat gesloten werd in Sant’Egidio

8 juli 2016

De eerste container met geneesmiddelen is verstuurd naar het ziekenhuis van Ubari in het zuiden van Libië.

4 juli 2016

De hulp is de vrucht van de samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse zaken en van Ontwikkelingssamenwerking en het Wereld Voedselprogramma van Brindisi.

aiuti_umanitari_ubari_2016_1In Ubari in Fezzan, in het Zuid-westen van Libië, is de eerste container met geneesmiddelen gearriveerd, vrucht van het humanitaire akkoord dat ondertekend is in Sant’Egidio op 18 juni jl. door politici en vertegenwoordigers van Fezzan, afkomstig van verschillende stammen uit de regio, om ter plaatse de aankomst te garanderen van de humanitaire hulp.

De medicijnen zijn verzonden dankzij de samenwerking tussen de Gemeenschap van Sant’Egidio, het Ministerie van Buitenlandse zaken en van Ontwikkelingssamenwerking en het WFP van Brindisi. In het ziekenhuis van Ubari worden ongeveer 100.000 mensen verzorgd en, hoewel het beschadigd is tijdens de oorlog, is het een referentiepunt geworden voor de hele provincie.

Er zullen in de toekomst nog hulpgoederen verzonden worden om ook de andere ziekenhuizen in de regio te voorzien die urgent medicijnen en medische apparatuur nodig hebben.

Ondertekening in Sant’Egidio van een humanitair akkoord tussen alle politieke en etnische groepen in het zuiden van Libië

18 juni 2016

Voor de eerste keer wordt de samenwerking van de Italiaanse Ontwikkelingssamenwerking, het Internationale Rode Kruis en enkele NGO’s toegestaan worden in de regio Fezzan, de doorgangsregio voor immigratie naar Europa.

In de voorbije dagen, in Sant’Egidio, hebben politici en activisten libya-mapvan Fezzan, vertegenwoordigers van verschillende stammen van de zuidelijke regio van Libië elkaar ontmoet. Fezzan is lange tijd vergeten door de centrale Libische autoriteiten en ook vandaag is het zeer gemarginaliseerd binnen het nationale territorium. Haar complexe etnische samenstelling geeft ruimte voor spanningen, in het bijzonder na het instorten van het regime van Khadaffi en de verspreiding van de Libische burgeroorlog. Door het ontbreken van stabiliteit en controle is het een belangrijke doorgang geworden voor immigratie naar Europa.

Fezzan is de schatkist van Libië, zowel vanwege de olievoorraden als vanwege het water, en het telt ongeveer 400.000 inwoners in een zeer uitgestrekt gebied. In Fezzan komen volken samen die op de vlucht zijn uit Niger, Mali en Sudan. De mogelijkheid voor de internationale gemeenschap om voortaan aanwezig te zijn in Fezzan zal bijdragen aan het verminderen van de bewegingsvrijheid van mensensmokkelaars.