Icoon van de martelaren centraal bij herdenking

22 maart 2024

Mgr. Woorts, hulpbisschop van Aartsbisdom Utrecht ging op woensdag 20 maart in Apeldoorn voor in de oecumenische herdenking van de martelaren en geloofsgetuigen van onze tijd, samen met voorgangers van de Syrisch-Katholieke Kerk, de Oud-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk Nederland en de Koptisch-Orthodoxe Kerk.

Tijdens het gebed werden de namen genoemd van de christenen in de wereld die recent hun leven hebben gegeven voor hun geloof. Het is een gebed uit solidariteit met alle mensen die leven in de verdrukking en vervolgd worden omwille van hun geloof. Ook dit jaar was het een indrukwekkende bijeenkomst, waarvoor mensen vanuit het hele land samenkwamen.

De bisschop besprak in zijn overweging de icoon van de martelaren waarin Christus wordt verbeeld als dé martelaar bij uitstek. “Het zijn Zijn wonden, maar we mogen er ook de wonden, het lijden in zien dat Zijn leerlingen tot op de dag van vandaag dragen: hun vervolging, hun martelingen, tot in de dood. Dat draagt de Heer zelf mee.” “Dat lijden van de ander willen wij helpen verlichten, zeker ook door ons gebed voor hen, zoals hier vanavond.”

Na het gebed was de parochietuin ‘Hof van Goed Gaan’ geopend, waar dertien van de hedendaagse martelaren herdacht worden.

Foto’s: Ronald Enthoven

Galerij