Indrukwekkend oecumenisch gebed voor de martelaren in Apeldoorn

20 maart 2016

Indrukwekkend en intens

Op 17 maart organiseerde de gemeenschap van Sant’Egidio traditiegetrouw een oecumenische herdenkingswake van de martelaren van onze tijd in de Onze Lieve Vrouwekerk in Apeldoorn. Vijftien vertegenwoordigers van christelijke kerken en kerkgenootschappen gingen voor, onder wie Mgr. Polycarpos van de Syrisch-Orthodoxe Kerk, die de dienst leidde en de overweging hield.

De namen werden genoemd van de vele geloofsgetuigen van alle continenten die omkwamen in oorlogen of slachtoffer werden van geweld. Tijdens het zingen van het Kyrie eleison staken Naema en Jabil, kinderen van Syrische vluchtelingen, kaarsen aan: een groeiende zee van licht als antwoord op het lijden en de pijn. Voorgangers spraken gebeden uit in hun eigen taal. De universele kerk was aanwezig in het universele gebed voor vrede. Schouder aan schouder houden wij de hoop levend dat vrede mogelijk is. Wij blijven net als de martelaren getuigen van de liefde van God voor alle mensen.

De vele vluchtelingen die nu onze wereld en ons hart binnenkomen maakten het gebed dit jaar heel indrukwekkend en intens.

Roelof Rump maakte een fotoreportage

16_043975M-800        16_043908UM-800

Meer informatie over de icoon van het Gebed voor de Martelaren en de kerk van S. Bartelomeo in Rome, een van de kerken waar de gemeenschap van Sant’Egidio haar avondgebed houdt, en die in 2002 met de inzegening van de icoon van de martelaren van de twintigste eeuw door de paus werd toegewijd aan de herinnering van de geloofsgetuigen, vindt u op www.santegidio.org/nl/eventi/20021012/icona.htm

Meer informatie over het werk van de Gemeenschap van Sant’Egidio voor vluchtelingen vindt u op www.santegidio.org