Jongeren uit heel Europa zeggen: nooit meer oorlog!

13 september 2021

Twintig jaar na de aanslagen van 11 september kwamen jongeren samen in Apeldoorn om deel te nemen aan de Europese bijeenkomst van Youth for Peace: ‘Global Friendship: The future we want!’

Op zaterdagochtend bezocht de groep een aantal jongeren uit het Midden Oosten die in een AZC verblijven om met hen een voetbaltoernooi te houden. ’s Middags namen de Youth for Peace-groepen uit heel Europa, van Nederland tot Portugal tot Oekraïne, via een online live-verbinding deel aan de internationale bijeenkomst in Rome.

De bijeenkomst, die enthousiast en feestelijk geopend werd met de muziek en liedjes van de Youth for Peace-beweging, begon met getuigenissen van jongeren uit Oekraïne en Italië die vertelden over hun ervaringen in de vriendschap met daklozen en vluchtelingen. Een van de  Nederlandse jongeren nodigde de Europese groepen uit voor de volgende Youth for Peace bijeenkomst die in augustus 2022 in Amsterdam gehouden zal worden.

Marco Impagliazzo, de voorzitter van de Gemeenschap van Sant’Egidio, sprak over hoe de wereld de afgelopen twintig jaar sinds de aanslagen van 11 september is veranderd, twintig jaar waarin oorlog en terrorisme als antwoord werden gezien om problemen op te lossen en waarin tegenstellingen tussen de volken en religies zijn gegroeid. De armen en de vluchtelingen zijn de grootste slachtoffers geweest in deze sfeer van wantrouwen. Hij riep de Europese jongerenbeweging op om, in deze tijd van het humanitaire drama na het terugtrekken van de westerse troepen uit Afghanistan, opnieuw te spreken over de zinloosheid van de oorlog, en om een andere toekomst voor Europa te bouwen door de vriendschap met de armen en de dialoog.

Na de internationale bijeenkomst wisselden de jongeren in Apeldoorn onderling ervaringen uit over de ontmoetingen met de daklozen en het begeleiden van de kinderen van de School van de Vrede. Na samen een avondgebed van Sant’Egidio te hebben gehouden werd de dag afgesloten met een gezellige bonte avond. Op zondag spraken de jongeren nog met elkaar over wat ze in de toekomst zouden willen doen voor de daklozen, de kinderen en de ouderen.

Galerij