Koningsdag 2024: een lintje, spelletjesmiddag en vrijmarkt voor Dream in Malawi

28 april 2024

Lintje

Vrijwilliger Cor van As uit Apeldoorn heeft vrijdag in theater Orpheus van burgemeester Ton Heerts een koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn inzet voor de Gemeenschap van Sant’Egidio. Vanaf 2014 is hij maaltijden gaan rijden voor de Franciscustafel en is sindsdien een vaste vrijwilliger geworden. Daarnaast is hij ook actief bij het straatteam. Hij heeft voor de Kledingbank met zijn Lions club het gebouw omgetoverd tot een winkel en een Generatietuin gerealiseerd. Verder is hij heel actief in zijn eigen kerk en zet zich al vele jaren in voor de armen in Moldavië.

 

Spelletjesmiddag

Amsterdamse vrijwilligers en jongeren van Youth for Peace bezochten op Koningsdag de ouderen met een beperking die wekelijks op zaterdagmorgen een bezoek krijgen van de Gemeenschap van Sant’Egidio. In de woonkamer vol met oranje versiering speelden ze spelletjes zoals bingo en sjoelen en nuttigden ze een drankje en een oranje tompouce. Het was een heerlijke feestelijke middag waar iedereen genoot van elkaars aanwezigheid en de gezelligheid.

Vrijmarkt voor Dream in Malawi

Last but not least! Een ander team was actief op de vrijmarkt voor de Mozes en Aäronkerk. Vrijwilligers hebben de afgelopen periode spulletjes ingezameld. Vele dozen waren op Koningsdag beschikbaar om verkocht te worden voor het Dream project van Sant’Egidio in Malawi, waar kinderen en zwangere vrouwen met hiv geholpen worden. Ondanks het wisselvallige weer is het team er in geslaagd om € 500,00 te verdienen voor dit prachtige project.

Sant’Egidio werkt al meer dan tien jaar aan de bestrijding van hiv en aids in Malawi. Zo zijn er inmiddels al tien gezondheidscentra opgericht en vier gespecialiseerde laboratoria. Sinds 2005 werden 58.000 mensen geholpen en meer dan 800 medische medewerkers opgeleid.

Malawi wordt geteisterd door hiv/aids en ondervoeding. Ruim tien procent van de bevolking is besmet met het hiv-virus. Daarnaast beleeft dit land in zuidelijk Afrika momenteel een ernstigste voedselcrisis, als gevolg van droogte en overstromingen. Vooral bij zwangere en pas bevallen vrouwen met hiv en hun kinderen dreigt gevaar voor ondervoeding. Sant’Egidio richt zich daarom naast de medische zorg op het verbeteren van de gezondheid van moeders en kinderen met hiv.

Galerij