Maaltijd en vriendschap – de Franciscustafel opent deuren twee keer per week

22 september 2022

Maaltijd en vriendschap

“Hier is het gewoon net een warm bad” vertelt vaste bezoeker Gigi over de Franciscustafel. Het restaurant is een gastvrije plek waar mensen kunnen genieten van een lekkere gratis maaltijd. Sinds kort opent het restaurant twee keer per week. Meer mensen kunnen hierdoor aanschuiven en degenen die daar behoefte aan hebben, kunnen beide keren komen. Vooral degenen die tijdens de coronapandemie verder vereenzaamden, waarderen de extra avond.

Na het overlijden van haar man merkte Gigi dat mensen afstand van haar namen en niet wisten wat ze moesten zeggen of doen. Een jaar later begon de coronapandemie waardoor contact maken nog lastiger werd. In deze periode leerde zij de Franciscustafel kennen. Een dakloze kennis nam haar voor het eerst mee: “Ik vond het heel fijn dat ik welkom was want het was tijdens de strenge lockdown en je kon nergens naartoe”. De Franciscustafel was een welkome wekelijkse afleiding tijdens de coronapandemie en de lockdowns.

Ruim twee jaar later komt Gigi nog wekelijks naar het restaurant waar ze warme contacten heeft met medebezoekers en vrijwilligers. Met een aantal bezoekers houdt ze ook contact buiten de Franciscustafel. Ze sturen elkaar berichten en geven door of ze kunnen komen: “Je komt toch wel he?!” Vrijwilligers bieden de bezoekers naast vriendschap ook menselijke nabijheid en respect. “Petje af. Ze verrichten heel goed werk, zijn heel aardig en hebben humor.”

 

Helpt u mee?

De armoede in Nederland neemt toe en veel mensen zijn eenzaam. Vrijwilligers van de Franciscustafel merkten dit en besloten het restaurant een tweede keer per week te openen. Wekelijks bereiken we daardoor zo’n 125 personen. Naast een extra maaltijd biedt een extra avond meer nabijheid en een verdieping van de vriendschap tussen vrijwilligers en bezoekers en tussen bezoekers onderling.

Een extra avond betekent ook meer bezoekers, meer maaltijden en hogere kosten. Helpt u mee om de Franciscustafel twee keer per week open te kunnen houden? Voor €7,- geeft u al een volledige maaltijd aan een van onze vrienden van de straat.

DONEREN

(Door op bovenstaande knop te klikken komt u op onze donatiepagina. Hier kunt u online (maandelijks) doneren en u vindt informatie hoe u rechtstreeks op onze rekening kunt doneren)

 

Galerij