Moslims, joden en christenen ontvangen dakloze vrienden bij Sant’Egidio

15 mei 2020

Op de Dag van Gebed, Vasten en Barmhartigheid nodigde de Gemeenschap van Sant’Egidio vrijwilligers van ‘Salaam Shalom’ uit om samen een lunch te verzorgen voor de dakloze vrienden. Salaam Shalom is een organisatie van joden en moslims die zich inzetten voor dialoog en interreligieuze samenwerking. Het was een mooie ervaring om als joden, christenen en moslims samen te vasten en samen de zorg voor de vrienden van de straat op te nemen. Ook de dakloze vrienden waren blij met deze gelegenheid om overdag op adem te kunnen komen en een maaltijd te krijgen. Tijdens de coronacrisis zijn er minder inloophuizen geopend, zodat zij overdag vaak buiten moeten verblijven.

Toen de avond viel, hebben de vrijwilligers van de verschillende godsdiensten online met elkaar het vasten gebroken. Het was voor hen ontroerend om dit moment samen te beleven. En het liet zien dat het in deze tijd van social distancing mogelijk is om door creatief om te gaan met digitale middelen een interreligieuze iftarmaaltijd te houden. 

Als teken van dank voor de uitnodiging ontving de Gemeenschap van Sant’Egidio van vertegenwoordigers van Salaam Shalom de ‘Zohar’, een verzameling oude Aramese commentaren op de Thora.

Donderdag 14 mei werd door het Hoog Comité voor Broederschap onder de Mensen uitgeroepen tot Dag van Gebed, Vasten en Barmhartigheid voor het einde van het coronavirus. Dit comité van moslims en christenen werd ingesteld na de historische ontmoeting tussen paus Franciscus en  Groot-imam Ahmed Al-Tayyeb in Abu Dhabi. Paus Franciscus riep alle gelovigen op om deel te nemen aan deze dag en zo gezamenlijk een spirituele bijdrage te leveren aan de strijd tegen de gevolgen van Covid-19.