Sant’Egidio neemt deel aan kerkasiel

6 december 2018

Op 29 oktober nam de Gemeenschap van Sant’Egidio met een gebed deel aan de doorlopende kerkdienst van het kerkasiel voor de Armeense familie Tamrazyan in Den Haag. Al wekenlang wordt er gebeden in buurt- en kerkhuis Bethel, om aandacht te vragen voor de 400 kinderen in Nederland die hier zijn geworteld, maar die desondanks niet vallen onder het kinderpardon en dreigen te worden ‘terug’ gestuurd naar het land van herkomst van hun ouders. Het Armeense gezin verblijft zelf in de Bethelkerk; voor hen biedt het kerkasiel bescherming tegen uitzetting. Het gezin is ArmeniĆ« om politieke redenen ontvlucht.

De Gemeenschap van Sant’Egidio gelooft dat bidden het eerste is dat we kunnen doen voor mensen die in de knel zitten. Het gebed met Sant’Egidio tijdens het kerkasiel duurde twee uur, waarin werd gezongen, gebeden en gelezen uit het Woord van God. De Heer is een toevlucht voor de armen in hun nood, lazen we (Jes 25, 4). Tijdens het tweede uur werd het gebed voor de vrede gebeden, zoals Sant’Egidio dat maandelijks bidt over de hele wereld. Daarbij worden de namen genoemd van alle landen waar oorlog en conflicten heersen en worden kaarsen aangestoken. Uiteraard werd er ook voor ArmeniĆ« gebeden, en voor de vele mensen in ons land die niet over de juiste papieren beschikken om hier te blijven.

In Amsterdam bezoekt de Gemeenschap wekelijks vluchtelingen die hier niet mogen blijven. Niet alleen hun omstandigheden, maar ook hun verhalen zijn vaak schrijnend. Na een soms barre tocht vol verschrikkingen, zijn ze in een situatie beland waarin ze een veilig land hebben bereikt, maar daar niet mogen blijven en geen rechten hebben. Sant’Egidio biedt hen wekelijks vriendschap, ondersteuning en warme soep.