Stations of the Cross in de Mozes en Aäronkerk

11 februari 2019

Hedendaagse kunstpelgrimage in Amsterdam 6 maart – 22 april 2019

Zeven Nederlandse en zeven internationale kunstenaars verbeelden het lijden van Jezus en van mensen in onze tijd. Langs de kunstwerken loopt een pelgrimsroute, een kruiswegstatie, van Aswoensdag (6 maart) tot Pasen (22 april). Deze internationale Art Stations of the Cross vindt – na edities in Londen, Washington DC en New York – plaats in het hart van Amsterdam.

De oude spirituele traditie van het lopen van de kruisweg ontstond in de vierde eeuw in Jeruzalem, kwam in de Middeleeuwen naar het westen, en krijgt nu een nieuwe vorm waarbij religieuze en seculiere locaties hun deuren openen voor hedendaagse beelden, schilderijen, foto’s,  installaties, soundscapes, en augmented reality, locaties zoals de Nicolaaskerk, Sant’Egidio, de Allemanskapel, de Singelkerk, Paradiso, Museum Ons’Lieve Heer op Solder en het oudste gebouw van de stad, de Oude Kerk.

Het verhaal van de statiegang schenkt tot op de dag van vandaag hoop aan mensen die zich identificeren met onderdelen van het lijdensverhaal. De weg van Jezus is de weg van onrechtvaardige veroordeling, marteling, onschuldig en eenzaam lijden, de zekere dood, en de wonderbaarlijke opstanding drie dagen later. Leden van de Gemeenschap van Sant’Egidio gaan wekelijks op weg met mensen die lijden om samen nieuw leven te vinden. Ze sluiten vriendschap met daklozen, vluchtelingen, jongeren en ouderen in de stad. 

STATIE 10: in de Mozes en Aäronkerk

In de Mozes en Aäronkerk is de installatie Anywhere, Anytime geplaatst. Masha Trebukova schilderde maandenlang nieuwsbeelden op krantenpapier. De kunstenares schilderde de hedendaagse nieuwsbeelden als urnenmuur van afbeeldingen om aan te geven waar geweld toe kan leiden. 

De installatie in de Mozes en Aäronkerk is van 6 maart tot en met 19 april dagelijks te bezoeken van 14 tot 17 uur, behalve op zaterdag. De tentoonstelling is niet geopend op 11 en 13 maart en 7 april.

De route Art Stations of the Cross is gratis toegankelijk.

Info in Nederlands en Engels.

Organisatie   Stichting ArtWay, Visio Divina, Protestantse Kerk Amsterdam

Info: artstations.org