Vluchtelingen, Sant’Egidio: “geen muren maar corridors”

5 april 2016

4 April 2016

Op de dag van de eerste repatriëringen uit Griekenland, kondigen Sant’Egidio en de Evangelische Kerken de aankomst aan van een tweede groep van 150 Syriërs uit Libanon và³à³r het einde van april.

IMG_4566Op uitnodiging van de internationale pers hebben Marco Impagliazzo, voorzitter van de gemeenschap van Sant’Egidio en Luca Maria Negro, voorzitter van de Federatie van Evangelische Kerken in Italië de aankomst aangekondigd van een groep van 150 Syrische vluchtelingen uit Libanon in het kader van de “humanitaire corridors”.

Ze zullen met een lijnvlucht landen op het vliegveld van Fiumicino in Rome, zonder hun leven op het spel te hoeven zetten tijdens de gevaarlijke doortochten via de Middellandse Zee,  en ze zullen reguliere visa toegekend krijgen door de Italiaanse staat.

Dit werd aangekondigd juist op de dag dat Griekenland begonnen is met het repatriëren van vluchtelingen in navolging van de overeenkomst tussen de Europese Unie en Turkije. Marco Impagliazzo zei: “Vandaag is een trieste dag voor Europa, die op deze manier haar verantwoordelijkheid weigert op te nemen inzake de opvang en de bescherming van personen die vluchten voor situaties van geweld en conflict. Zo worden muren opgetrokken voor mensen die op onrechtvaardige manier lijden, terwijl hen het recht ontzegd wordt om opgevangen te worden. Het project van de humanitaire corridors gaat in tegenovergestelde richting: aan duizenden mensen die recht hebben op opvang omwille van het gevaar waarin ze zich begeven, wordt een veilige doorgang gegarandeerd. Het is een humaan en doeltreffend antwoord, want het is het begin van een vruchtbare samenwerking tussen instellingen en verenigingen, die de integratie bevordert en die bovendien een vermindering van de collectieve kosten met zich meebrengt.”

IMG_4565

Momenteel is het project van de humanitaire corridors volledig zelfvoorzienend.
Volgens recente berekeningen wordt door de gemeenschap van Sant’Egidio en de Evangelische Kerken gemiddeld 20 euro per dag per vluchtelingen uitgegeven, een bedrag dat veel lager ligt dan de meer dan 30 euro die de Italiaanse staat uitgeeft voor de opvang van de vluchtelingen.

Het project bestaat momenteel enkel in Italië, maar het succes ervan opent mogelijkheden navolging in andere Europese landen. Er werden hiervoor reeds eerste gesprekken gevoerd in o.m. Spanje, San Marino, Duitsland en Frankrijk.

Meer informatie over de humanitaire corridor