Vonne van der Meer bij conferentie Ouderen Sant’Egidio

22 mei 2018

Vonne van der Meer zal spreken tijdens de conferentie De Schoonheid van de Ouderdom op zaterdag 9 juni van Sant’Egidio in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam.

Vonne van der Meer (Eindhoven 1952) debuteerde in 1985 met de verhalenbundel ‘Het limonadegevoel en andere verhalen’. Vanaf dat moment publiceerde zij elke twee, drie jaar een nieuwe novelle, roman of verhalenbundel. Zij werd in 1999 bekend bij een groter publiek met de roman-in-verhalen ‘Eilandgasten’.

In 2015 verscheen Winter in Gloster Huis. In dit boek nemen we een sprong in de tijd. Twee broers krijgen een duizelingwekkende erfenis, plus de opdracht er ‘iets goeds’ mee te doen. De oudste begint een hotel aan een meer waar je waardig en omringd door aandacht kunt sterven. Het wordt een enorm succes. De jongere broer Arthur bouwt aan de overkant Gloster Huis, waar mensen die toch aan hun doodswens beginnen te twijfelen, welkom zijn. In het boek leven we mee met Noor, een vrouw van in de tachtig die nadat ze het definitieve drankje heeft ingenomen, toch weer wakker wordt, in het Gloster Huis.

In het interview ‘Oud is niet het einde van alles’ in NRC zegt Van der Meer over het boek: “žArthur kan mensen niet hun levensvreugde terug geven. Maar hij kan wel omstandigheden scheppen waarin die weer kan ontstaan. En dat doet hij in Gloster Huis. Daar zijn mensen die belangstelling voor Noor hebben en lief voor haar zijn en haar aanraken. Er is een ronde tafel in de keuken waaraan ze met z’n allen eten. Ze krijgt zelf ook weer oog voor anderen. We moeten onze uiterste best doen om mensen zo’n ouderdom te gunnen en niet een waar ze als een berg tegenop zien.”

“Ik vind de oudere mensen in mijn omgeving minstens zo inspirerend als de jongere. Juist omdat ze niet meer zoveel op te houden hebben. Ik zou het heel erg vinden als mijn oudere vriendinnen het op gaven. Je kunt wel zeggen: het is mijn leven en mijn dood, maar je leeft in een verband, jouw keuzes hebben effect op anderen.”

(Bron: NRC)